Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Info

Her finner du kontaktinfo, historikk og annen informasjon om  festivalen. 

Om festivalen Kontaktinformasjon Competition Historikk Organisasjonen Reise/overnatting Fargespill Trondheim

Om festivalen

Trondheim Kammermusikkfestival, eller Kamfest om du vil, ble etablert i 1996 og finner sted den siste uka i september hvert år.

Festivalen er internasjonalt anerkjent for et nyskapende program av høy kvalitet og med ung profil, alltid med fremragende musikere fra inn- og utland. Kamfest arrangerer også Trondheim Int. Chamber Music Competition og Fargespill Trondheim. Under kan du lese mer om festivalen og historien fram til i dag. 

Kontaktinformasjon

Klikk her for å se kontaktinformasjon til festivalen.

Competition

Trondheim International Chamber Music Competition, en anerkjent kammermusikkonkurranse, avholdes annethvert år under festivalen.

Trondheim kammermusikkfestival har satt det som mål å være særdeles dyktige på å finne de beste unge ensemblene. Vi tror at unge musikere på høyt internasjonalt nivå vil inspirere, fascinere og etter hvert tiltrekke et ungt publikum. Og det er noe klassisk musikk trenger! I 2000 startet festivalen Trondheim International Chamber Music Competition, Norges første internasjonale kammermusikkonkurranse, som ledd i denne satsningen. Konkurransen retter seg mot studentensembler og unge profesjonelle ensembler, har fått stor oppmerksomhet og har søkere fra hele verden. Konkurransen avholdes annethvert år, vekselvis for strykekvartetter og pianotrioer, med Academy i årene det ikke er konkurranse. Konkurransens høye nivå og profil gir musikkbyen Trondheim internasjonal synlighet.


Les mer om Trondheim International Chamber Music Competition and Academy her.

Bildetekst

Historikk

Siden Trondheim kammermusikkfestival startet i 1996 har den utviklet seg som et lite eventyr.

Fra å begynne helt i det små med venner og musikere fra Trondheims musikkmiljø, har Trondheim Kammermusikkfestival utviklet seg til å bli en av de mest innovative kammermusikkfestivalene i verden. Fra å arrangeres fra to hybler og diverse kafébord har festivalen blitt en bedrift med flere ansatte og base i kreative Dokkhuset på Nedre Elvehavn. I starten var drømmen å lage en bra festival for Trondheims studenter og øvrige musikkinteresserte, og med tiden har det vist seg at denne lille festivalen har blitt svært så interessant også for folk fra London, Berlin, Sydney – ja, til og med fra Oslo. 

"I løpet av 25 år har de brakt musikk ut til folket, og Kamfest har like mye loddet dybdene i kammermusikkens vesen som de har endevendt den. (...) Som helhet holder Trondheim kammermusikkfestival seg ung gjennom stadig fornyelse, og er samtidig gammel og vis nok til å gå dypere i formene de gjennom mange år har etablert og undersøkt."
- Klassekampen, 28/9-20

“Founded 26 years ago, the little Festival still feels fresh.”
- Shirley Apthorpe, Slipped disc 23/9-22

Kammermusikk er kommunikasjon på høyt plan – intimt, vakkert, utfordrende. Mange av de store gamle komponistene la ned mest arbeid i sin kammermusikk fordi den formen lå deres hjerte nærmest. Festivalen har helt siden starten i 1996 konsentrert seg om å finne balansen mellom å være nyskapende, publikumsvennlig og ha høy kvalitet. Gjennom festivalen skal yngre nasjonale og internasjonale kammermusikkensembler gis karriereutviklingsmuligheter, blant annet gjennom deltakelse i Trondheim International Chamber Music Competition og Academy.

Stiftelsen Trondheim kammermusikkfestival har som mål at festivalen skal være en årlig nasjonal og internasjonal arena for kammermusikk i flere sjangere. Samspill på høyt nivå finner vi også på tvers av sjangergrenser og grenser mellom kunstarter. Festivalen satser derfor bevisst på å kombinere kunstarter, som litteratur og musikk, dans og musikk, gastronomi og musikk og visuell kunst og musikk. I tillegg er festivalen opptatt av også å kunne tilby konserter for barn og familier.

Festivalen har det lokale musikkmiljøet som et bevisst satsningsområde. Den er lagt til september for å nå ut til byens vanlige befolkning samt studentene som er tilbake fra ferie. De gjestende artistene kan utnyttes til fulle i samspill med lokale musikere, seminarer og mesterklasser ved NTNU Institutt for musikk.

Ved å hele tida tilby noe ekstraordinært, har festivalen greid å tiltrekke seg oppmerksomhet både fra vanlige konsertgjengere og fra de som ikke vanligvis går på konsert. De siste årene har andelen av ungdom/studenter i publikum vært rundt 45%. Dette er helt unikt i dagens klassiske musikkverden.

Organisasjonen

Stiftelsen Trondheim kammermusikkfestival ble stiftet 23. desember 1996.

Stiftelsens visjon
Trondheim kammermusikkfestival og Trondheim International Chamber Music Competition skal være nasjonalt og internasjonalt fremragende med nyskapende program av høy kvalitet og med ung profil. 

Styremedlemmer i Stiftelsen Trondheim kammermusikkfestival
Magnus Norum Skoglund (styreleder)
Ivar Roger Hansen
Marie Jacobsen Lauvås      
Marte Løvik
Margrethe Markussen
Rasmus A. Brodtkorp
Rune Bratseth
Åshild Adsen (varamedlem)
Ingeborg Lund (varamedlem)
 
Administrasjon
Sigmund Tvete Vik (festivalsjef)
Thekla Nyberg (produsent)
Kristin Reigstad (leder Trondheim Int. Chamber Music Competition)
 
Kunstnerisk råd
Sigmund Tvete Vik (kunstnerisk leder)
Kristin Reigstad
Marianne Thorsen
Eirik Hegdal
 
Årsberetninger
Klikk på tittelen for å komme til valgt årsberetning.
Årsberetning Stiftelsen Trondheim kammermusikkfestival 2022
Årsberetning Stiftelsen Trondheim kammermusikkfestival 2021
Årsberetning Stiftelsen Trondheim kammermusikkfestival 2020
Årsberetning Stiftelsen Trondheim kammermusikkfestival 2019
 
 
Trondheim kammermusikkfestival er medlem av Norske Festivaler og Arrangørnettverk Trøndelag.

Reise/overnatting

Reise
Med sin sentrale beliggenhet i Midt-Norge er det lett å reise til Trondheim uansett hvor du kommer fra og hva slags transportmiddel du velger. Vi oppfordrer alle besøkende på festivalen til å reise med kollektivtransport.

Overnatting

Vi anbefaler vårt festivalhotell Clarion Collection Hotel Grand Olav. Klikk her for å komme til deres nettside. Klikk her for å komme til deres nettside.

Fargespill Trondheim

Sammen med Trondheim kulturskole startet festivalen Fargespill Trondheim i 2012.

Fargespill Trondheim er et flerkulturelt kunstnerisk prosjekt hvor mer enn 100 barn og ungdom fra 40 nasjoner, inkludert Norge, deltar på ukentlige øvinger gjennom hele året. Aktiviteten følger skolekalenderen og er både kulturutveksling, undervisning, inkludering og kunstnerisk produkt. Gjennom dette skapes en forestilling med basis i folkemusikk og dans, sirkus og barnelek fra hele verden som vises under festivalen i september hvert år.

Les mer om Fargespill Trondheim her.