Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Fargespill Trondheim

Se for deg at du må flytte til et fremmed land. Etter bare noen dager skal du begynne på skolen. Skolegården er fylt av liv, lek og leven. Alle sammen snakker et fremmed språk. Dette er ditt nye liv! Det er ingen som kjenner deg, og det er ingen som skjønner hva du ønsker å fortelle om deg selv. Hvor begynner du? 

Om Fargespill Fargespill Trondheims støttespillere i 2024 Administrasjonen Presse Dokumentarfilm Fargespill Trondheim 10 år Video Fargespill Trondheim 2021 10-årsjubileum Video fra Fargespill Trondheim 2019 Video fra Fargespill Trondheim 2017

Om Fargespill

      

Å ikke kunne kommunisere gjennom et felles språk er en del av den nye hverdagen til de mange barna og ungdommene som kommer til Norge gjennom innvandring. Fargespill gir dem en mulighet til å nærme seg et nytt språk og en ny kultur gjennom sang, dans, lek og sirkusøvelser. Bak dette omfattende og viktige arbeidet står Trondheim kulturskole og Trondheim kammermusikkfestival. Samarbeidet er et kunstnerisk, skapende og pedagogisk tiltak, rettet mot barn og unge med innvandrerbakgrunn i møte med norske elever, utviklet etter inspirasjon fra Stiftelsen Fargespills arbeid i Bergen. Grunnlaget er at mennesker kan møtes som likeverdige gjennom kulturuttrykk.

Det spesielle for Trondheimsmodellen er samarbeidet med kommunens skoler med mottaksklasser for fremmedspråklige elever. Elevene er barn av flyktninger og arbeidsinnvandrere, med det felles at de ikke snakker norsk. Rundt 900 elever fra 40 nasjoner har deltatt hittil og Fargespillforestillingene er sett av nærmere 20 000 publikummere.

Trondheim kammermusikkfestival og Trondheim kulturskole startet Fargespill Trondheim i 2012. Fargespill Trondheim er et flerkulturelt kunstnerisk prosjekt hvor mer enn 100 barn og ungdom fra 40 nasjoner, inkludert Norge, deltar på ukentlige øvinger gjennom hele året. Gjennom dette skapes en forestilling med basis i folkemusikk og dans, sirkus og barnelek fra hele verden. Fargespill har alltid musikken og kunsten i fokus. Aktiviteten foregår gjennom hele året og er både kulturutveksling, undervisning, inkludering og kunstnerisk produkt. Topp kvalifiserte musikere, lys- og lyddesignere og instruktører ivaretar den profesjonelle rammen, og i denne rammen har barna og ungdommene hovedrollene, med sine kulturuttrykk. Resultatet er en fantastisk forestilling og en enestående opplevelse. Gjennom musikk, sirkus og dans ser vi det tydelig; hvor åpenbart det er at vi er like og hvor berikende det er at vi er forskjellige!

Fargespill Bergen debuterte med stor suksess under Festspillene i Bergen i 2004 og har siden den gang utviklet seg til et nasjonalt anerkjent prosjekt som har spredt seg til flere byer i landet. Fargespill Trondheim er etter modell og metode fra Stiftelsen Fargespill Bergen. Fargespill Trondheim er lisensiert fra, men ikke finansiert av stiftelsen i Bergen. Den kunstneriske ledelsen i Fargespill Trondheim er kurset og sertifisert for å drive prosjektet i Trondheim. Tilsvarende Fargespill-prosjekter finnes blant annet i Bodø, Kristiansand, Larvik, Oslo, Tromsø, Østfold og Ålesund.

Fargespill Trondheims støttespillere i 2024

 

 

Fargespill Trondheims samarbeidspartnere i 2024: 

Trondheim Symfoniorkester & Opera, Stiftelsen Fargespill og Trondheim Lyd.

 

"Måten dere i Trondheim har tatt eierskap til prosjektet og utviklet Fargespill videre med utgangspunkt i egne ressurser, er rett og slett forbilledlig. Dette har skapt fantastiske forestillinger gjennom 10 år." Ole Hamre og Sissel Saue, 2022 

Administrasjonen

Fargespill Trondheims pedagoger
Ingrid Velle, sang
Majken Wærdahl, dans
Seela Wanvik, sirkus
Lea Moxness, sirkus

Fargespill Trondheims administrasjon
Øyvind Anda, prosjektleder
Thekla Nyberg, produsent

Presse

Dokumentarfilm Fargespill Trondheim 10 år

Video Fargespill Trondheim 2021 10-årsjubileum

Video fra Fargespill Trondheim 2019

Video fra Fargespill Trondheim 2017