Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Olga Neuwirth er årets festivalkomponist

Publisert: 25.05.2022

En dobbeltkonsert for slagverk, cello og orkester, skrevet av den østerrikske komponisten Olga Neuwirth, får sin verdenspremiere på Trondheim kammermusikkfestival i september. Det er med glede og stolthet festivalen presenterer Neuwirth som årets festivalkomponist.Et nytt verk av Olga Neuwirth (53) går ikke upåaktet hen i musikkverdenen, og denne urframføringen vil befeste festivalens plass på det musikalske verdenskartet. Neuwirth er en av samtidens mest profilerte komponister, og en kunstner som til forståsegpåeres frustrasjon gjør sitt beste for aldri å kunne settes i en bås.

– Jeg ble veldig glad for henvendelsen fra Trondheim, for jeg liker denne vakre, livlige byen ved fjorden veldig godt. Jeg vil gjerne oppholde meg der en stund igjen, forteller Neuwirth som sist besøkte Trondheim vinteren 2006.

– Vi gleder oss selvfølgelig stort til å ha Neuwirth på festivalen, og ikke minst verdenspremieren på Dobbeltkonserten sier festivalsjef Sigmund Tvete Vik. Neuwirth har i over 30 år vært en sentral komponist i konsertsaler og på festivaler rundt om i Europa, og Kamfest er glad for at det passet for henne i år.  

– Initiativet kom fra den norske slagverkeren Hans-Kristian Kjos Sørensen. Han hadde mulighet til et bestillingsverk fra Neuwirth, og foreslo å legge urframføringen av dobbeltkonserten til Kamfest 2022. Trondheim symfoniorkester ble med på samarbeidet, og sammen fikk vi lagt verdenspremieren til Trondheim, jubler Tvete Vik. Med de to fantastiske utøverne Hans-Kristian Kjos (slagverk) og cellisten Tanja Tetzlaff som solister med TSO, blir det garantert en musikkbegivenhet av internasjonalt format, sier festivalsjefen. Det forsterkes av at  L´Orchestre Chamber de Paris, Svenska Kammarorkestern og Radio Symphonie Orchester Wien er med på samarbeidet.

Stor interesse er også knyttet til stumfilmkonserten «Die Stadt ohne Juden» (Byen uten jøder). Neuwirth skrev for fire år siden musikk til denne bitre, satiriske filmen fra 1924.

– Snart 100 år etter at filmen ble laget er handlingen dessverre skremmende aktuell: Rasisme satt i system, mennesker på flukt, og hva dette gjør med et samfunn, sier Sigmund Tvete Vik.  Trondheim Sinfonietta skal framføre musikken «live» sammen med filmen. Det blir en unik helhetsopplevelse, garanterer festivalsjefen.

I alt ti verk av Neuwirth skal framføres under festivalen som finner sted 19. - 25. september. Trondheims musikkmiljø er mer involvert i festivalkomponist-presentasjonen enn noen gang. Den tradisjonsrike «100%»-konserten på Dokkhuset inkluderer blant annet Alpaca Ensemble, fløytist Trine Knutsen og slagverker Lars Sitter med flere.

Olga Neuwirth (født 4. august 1968 i Graz) er en østerriksk klassisk komponist, billedkunstner multimediaartist og forfatter. Hun vakte først oppsikt med operaer og musikkteaterverk, som ofte omhandler aktuelle og politiske temaer som identitet, vold og intoleranse, men har til nå skrevet over 100 verk innen mange ulike sjangere. Neuwirth har fra hun var 16 år hatt et nært samarbeid med Nobelprisvinneren i litteratur, Elfriede Jelinek.

Neuwirths verk som presenteres på festivalen:
coronAtion II (2020)
coronAtion III (2020)
Die Stadt ohne Juden (2017)
According to What, Dobbelkonsert for cello, slagverk og orkester (2022) Urfremføring
In Nacht und Eis (2006)
Magic Flu-idity (2018)
Quasare/Pulsare II (2017)
Trurl-Tichy-Tinkle (2016)


Foto: Harald Hoffmann