Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Listen with care – igjen!

Publisert: 31.05.2016

For 21. året på rad ønsker vi velkommen til Trondheim kammermusikkfestival. En festival som er blitt voksen, men uten å miste sin ungdommelige glød og fokus på nyskaping.Den vante festivalpublikummer har de siste årene sikkert lagt merke til at vi i flere sammenhenger har oppfordret til å lytte godt – listen with care! Først mest som et morsomt ordspill, en variant av ”wash with care”, da festivalen brukte vaskelappen som visuell symbolikk i 2014. Også i fjor ble den med som en variant av ”handle with care” da flyplassenes bagasjetag’er var del av festivalprofilen.

I år ønsker vi å fokusere enda mer på dette. Det lille mottoet sier mye om det festivalen står for. I en hektisk hverdag kan en festival være akkurat det pusterommet du trenger. Hvor det kan være verdt å stoppe opp og lytte ordentlig etter. Lytte med kjærlighet.

Festivalkomponist Bent Sørensen er også opptatt av dette. Han sier at hans beste og eneste råd til publikum er at vi ikke skal forsøke å forstå. Bare lytte.

Sørensen føyer seg forøvrig inn i rekken av alle de respekterte og internasjonalt kjente komponistene som har gjestet festivalen. Arne Nordheim uttalte en gang om Sørensens musikk: ”..den minner meg om noe jeg aldri har hørt”. Det sier både på en fin og rar måte mye om hans musikk. Vår danske festivalkomponist har et helt unikt tonespråk, men ofte med små referanser til noe vi kjenner fra før. Her gjelder det å lytte!

Årets festival fokuserer også på musikere som er i grenselandet mellom utøver og komponist. Pianisten Gabriela Montero fra Venezuela og de to norske musikerne Henning Kraggerud og Frode Haltli tilhører absolutt denne gruppen. Alle er også glimrende improvisatører, noe du kan få oppleve i løpet av festivalen. Her rører vi trolig ved en spennende trend internasjonalt.

Dokkhuset, festivalens hjemmebane, fyller 10 år mandag 26. september. Kammermusikkfestivalen var en av initiativtakerne bak Dokkhuset, og derfor er det ekstra fint å kunne bli med på feiringen som en tjuvstart på årets festival.

Til manges glede fortsetter vi også suksessen med Hjemme hos-konserter. Så å si hver dag under festivalen kan du oppleve en konsert i et privat hjem. Her får du en unik anledning til å komme tett på musikerne. På mange måter går vi tilbake til røttene, da kammermusikken oppstod i de små hjem. Én av konsertene kan til og med bli hjemme hos deg!

Velkommen til festival – listen with care!