Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Festivalkomponist 2015: Maja S. K. Ratkje

Publisert: 20.01.2015

Trondheim kammermusikkfestival er veldig stolt av å kunne presentere Maja Solveig Kjelstrup Ratkje som årets festivalkomponist 2015! Maja S. K. Ratkje har markert seg nasjonalt og internasjonalt som en allsidig komponist; hun jobber med akustisk musikk for store og små ensembler, sceniske verker, støy- og vokalimprovisasjoner. Denne allsidigheten vil komme godt til uttrykk under kammermusikkfestivalen hvor omkring 15 verk av og/eller med Ratkje skal framføres; fra strykekvartetter og orkesterverk til babyopera og arbeidersanger.– Vi har lenge tenkt på å presentere Maja S. K. Ratkje som festivalkomponist. Hun er en svært spennende kunstner med en tydelig stemme, både som komponist og utøver. Maja er hele tida på utvikling og på jakt etter nye spennende prosjekter, noe hun får vist under festivalen med bla. to urframføringer. Vi gleder oss spesielt til å vise bredden av hennes virksomhet for vårt festivalpublikum. Som utflyttet trønder har Maja selvfølgelig spilt en del i Trondheim før, men få her hjemme vet hvilken internasjonal størrelse hun er blitt, sier kunstnerisk leder Sigmund Tvete Vik i Trondheim Kammermusikkfestival.

– Det betyr kjempemye for meg å få komme til fødebyen Trondheim med et slikt oppdrag! Ikke minst betyr det mye for meg at den komponerte musikken min vil bli framført av så mange dyktige musikere. Musikk er først og fremst levende formidling, og levende framføringer er den beste måten å kommunisere musikk på, sier Ratkje.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje er født (1973) og oppvokst i Trondheim. Hun studerte komposisjon ved Norges musikkhøgskole i 1995–2000 . I den perioden hadde hun også privattimer med en rekke ledende norske og internasjonale samtidskomponister; blant dem tidligere festivalkomponist Sofia Gubaidulina.

I 2001 ble Ratkje den aller første mottakeren av Arne Nordheims komponistpris. Hun har mottatt en rekke andre nasjonale og internasjonale priser, som Edvardprisen (to ganger) og UNESCOs International Rostrum of Composers-pris for komponister under 30 år. I 2013 var hun nominert til Nordisk Råds Musikkpris for sin stemmebruk. Samme år fikk hun Rolf Gammleng-prisen for sin medvirkning på over 100 plateutgivelser.

– Hvilket verk vil du anbefale en som ikke kjenner din musikk å starte med, som en inngang til ditt musikalske univers?

– Jeg har skrevet en stemmekonsert der jeg bruker lyder med stemmen min som jeg har utviklet gjennom 20 år som improvisasjonsutøver. Jeg står foran orkesteret og delvis improviserer, mens orkesteret spiller et gjennomkomponert partitur. Instrumentene går i dialog med de lydene jeg lager. Det er morsomt å se og høre på. Kom på den konserten under festivalen, oppfordrer Ratkje. På plate vil hun anbefale musikken til improvisasjonsgruppa SPUNK som hun var med å starte i 1995. Ellers har jo Engegårdkvartetten nylig spilt inn strykekvartetten "Tale of Lead of Light" som jeg skrev til dem. Prøv gjerne den også, sier hun.

Ratkje opprettholder et høyt aktivitetsnivå. Hun skriver stadig nye verk, og gjør konserter som solist eller i ensembler som improvisasjonskvartetten SPUNK og den nyetablerte trioen BRAK RUG. I 2014 var hun for eksempel solist med eget verk på Ensemble Intercontemporains sesongåpningskonsert i Paris. Hun holdt også 12 konserter med egen musikk på John Zorns klubb The Stone i New York og gjennomførte en lang turne i Canada.

Ratkje mener det er viktig at kunstnere engasjerer seg i andre ting enn kunst- og kulturpolitikk. Selv bruker hun bevisst talerstolen som musikken gir henne til å engasjere seg i samfunnsspørsmål; særlig på klima- og miljøfronten.

– Jeg har vært opptatt av miljøsaken siden jeg var i tenårene. Min posisjon idag gir meg en mulighet til å løfte fram klimaspørsmålet, vår tids største utfordring, fra et kunstnerperspektiv, sier Ratkje som har startet aksjonsgruppen "Stopp oljesponsing av norsk kulturliv".

De tyske filmskaperne Ingo J. Biermann og Kai Miedendorp har nettopp fullført en 90 minutters dokumentarfilm om Maja. Denne filmen, ”VOICE - Sculpting Sound with Maja S. K. Ratkje”, vil bli vist på kino (Cinemateket) i Trondheim under festivalen.

Ratkje er gift med komponist og trekkspill­virtuos Frode Haltli. De har to døtre og bor på Svartskog i Akershus.

Les mer om Maja S. K. Ratkje her!

 

Foto: Dan Petter Neegaard