Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Fem ting du ikke visste om Trondheim kammermusikkfestival

Publisert: 19.09.2018
Se video

Trodde du kammermusikk kun handlet om musikere i kjole og hvitt i gamle konsertsaler? Tro om igjen!Mandag 24. september starter den 23. utgaven av Trondheim kammermusikkfestival. I løpet av sin levetid er festivalen blitt kjent for å kombinere tradisjon med kreativ nyskaping, slik at festivalen står støtt i vår tid. I tillegg har «Kamfest» tradisjon for å trekke musikken ut i nye og uvanlige scenerom. Årets utgave er ikke noe unntak, og i løpet av sju dager og 35 konserter har du mulighet til å få mange overraskelser. Her er fem ting du kanskje ikke visste om Kamfest:

1.      …At du kan oppleve verdens første 3D-opera

Årets festivalkomponist er nederlandske Michel van der Aa. Han er utdannet både lydingeniør, filmregissør og komponist, og benytter dette til fulle i sitt virke. Han kommer til festivalen med hele ni verk, og aller størst forventning knytter det seg til den skandinaviske premieren på det som er blitt kalt verdens første 3D-opera. «Blank Out», som framføres fredag kveld, er en symbiose mellom musikk, film og teknologi, der sopransolist Miah Persson er eneste aktør «live» på scenen. Den elektroniske musikken er innspilt, mens Roderick Williams er barytonsolist på 3D-filmen som utspiller seg på stort lerret bakerst på scenen. Konserten må spilles i Olavshallen, da teknologien krever en scene som er minst syv meter dyp!

2.      …At du kan høre konsert mens du spiser på «Norges beste restaurant»

Avisa Dagens Næringsliv utropte nylig trondheimsresturanten Credo til Norges beste. På festivalens første dag kan de heldige som rakk å sikre seg plass nyte mat på internasjonalt toppnivå, akkompagnert av musikk som ikke står noe tilbake for det som serveres på fat og i glass. Come Shine er blant landets mest folkekjære jazzband, og kammermusikken ivaretas av skotske Maxwell Quartet. Trønderske kapasiteter som baryton Lars Eggen og felespiller Sturla Eide bidrar også til musikalsk krydder.

3.      …At stua til vanlige folk blir konsertscene

Gjennom sin «hjemme hos»-konsertserie, ønsker festivalen å ta kammermusikken tilbake til de intime rammene den en gang oppsto. Noen av disse konsertene vil foregå hos bedrifter og skoler – og hele fem av dem i private hjem. Skotske Maxwell Quartet spiller hos det Skottland-elskende ekteparet Baggerud på Flatåsen, mens den syriske familien Alnosayrat er vertskap for de tre palestinske musikerne i Sharaka Ensemble.

4.      ….At barna har sin helt egen dag

Barnefamiliene kan sette av søndag 30. september, da Ringve museum er åsted for en rekke konserter, forestillinger og aktiviteter rettet mot den yngre garde. Meg og Kammeraten Min er kjent som et av landets beste barnemusikkband, mens «Verken fugl eller fisk» er en musikalsk teaterforestilling for de aller, aller yngste mellom 0 og 2 år. Frøken Frikadello spiller familiekonserten «Du store mamelukk», mens de litt større barna kan glede seg til det musikalske eventyret «Treet med det rare i».

5.      …At du når som helst kan bli utsatt for en gammel bil full av kammermusikere

«Lyttebilen», som de to siste årene har gjort festivalen synlig i byen, er i år byttet ut med «Lyttelasset». Vi fyller en gammel bil med musikere, som kjører rundt i byen og holder popup-konserter når og hvor du minst venter det!