Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Danish String Quartet til Kamfest

Publisert: 30.05.2018
Se video

Danish String Quartet har nådd store høyder i sin relativt korte levetid som ensemble. I 2005 vant kvartetten 1. pris og publikumsprisen i TICC, og etter en bratt suksesskurve er Danish String Quartet nå blant de største strykekvartettene på den internasjonale scenen. I 2018 kommer kvartetten endelig tilbake til Trondheim kammermusikkfestival!Under Trondheim kammermusikkfestival 2018 gjester Danish String Quartet festivalen som en av de sentrale festivalartistene. Kvartetten skal spille konserter for Trondheimspublikummet helt fra mandag til søndag med både tradisjonelt og nytt strykekvartettrepertoar, alene og med gjester. Blant de kvartetten skal spille sammen med er fjorårets TICC-vinnere, skotske Maxwell Quartet. Begge kvartettene er kjent for å være friske kvartetter som vinner publikums hjerter igjen og igjen.

- I 2005, for 13 år siden, vant dere både 1. pris og publikumsprisen i TICC. I 2017 gjorde Maxwell Quartet det samme. Hvordan tror dere det blir å spille sammen med Maxwell Quartet?

- Maxwell Quartet er en meget spennende og fremadstormende kvartett som allerede har etablert et sterkt personlig uttrykk, og som vi gleder oss veldig til å møte og spille med. Vi kjenner dem ikke fra før, men ut fra det lille inntrykket vi allerede har kan vi ikke skjønne annet enn at dette må bli et svært godt musikalsk møte.

Med fascinasjon for folkemusikken
Gjennom tidene er det mange komponister som har latt seg inspirere av tradisjonsmusikken og tatt med folkemusikalske elementer inn i verkene sine. Fjorårets festivalkomponist Sally Beamish er et godt eksempel på dette. Også Danish String Quartet har et sterkt forhold til folkemusikk, nærmere bestemt den skandinaviske, og har ved flere anledninger tatt med seg den skandinaviske folkemusikken inn i et strykekvartettformat. Dette har etter hvert resultert i to album med musikk utelukkende basert på skandinavisk tradisjonsmusikk, begge utgitt på det anerkjente plateselskapet for samtidsmusikk, ECM (i Norge kanskje mest kjent for utgivelsene med jazzsaxofonisten Jan Garbarek).

- Hvor kommer deres store fascinasjon for folkemusikk fra?

- I Skandinavia har vi dype musikalske røtter, noe vi ser i den levende sang- og folkemusikktradisjonen som eksisterer i alle de nordiske landene. Det musikalske DNA-et som finnes her oppe og som vi alle føler en sterk tilknytning til, er derimot ikke en selvfølgelig del av repertoaret for strykekvartett, og det hadde vi lyst til å gjøre noe med. Det føltes som en naturlig oppgave for oss å søke oss til de musikalske fargene og utrykkene som på én måte ligger oss så nært, samtidig som det nesten ikke finnes i vår «litteratur».

Cellist fra Trondheim
I 2008 måtte Danish String Quartet se seg om etter ny cellist, og valget falt på trønderske Fredrik Sjölin. Fredrik fikk som 6-åring sin første undervisning ved Trondheim kommunale kulturskole, og har siden studert ved Kungliga Musikhögskolan, Edsberg Musik-institut, der han sluttførte sine diplomstudier i 2007. Fredrik har vært sterkt medvirkende i folkemusikkutgivelsene til Danish String Quartet der han selv har komponert noe av materialet. Under årets festival blir han å høre både med Danish String Quartet og som solocellist på festivalkomponist Michel van der Aas multimediære verk Up-close.

- Hva er dine tanker rundt det å være solist på Up-close, Fredrik?

- Å gjøre Up-close på festivalen blir en kjempekul utfordring. Verket i seg selv er genialt satt sammen med sømløse overganger mellom solist, orkester, lydspor og video, og har en sterk underliggende «Lars von Trier-aktig» thriller-følelse som setter dype spor helt fra begynnelsen. Både solo- og orkesterstemmer er veldig krevende å spille, og utover det skal det hele bindes sammen i ett stort uttrykk som til sammen skaper en historie. Men på samme måte som verket er krevende venter det en tilsvarende stor belønning i den andre enden som gjør at når vi først får satt dette sammen, så blir uttrykket vanvittig sterkt.

En reise til suksess
Etter å ha vunnet både 1. pris og publikumsprisen i TICCs andre utgave i 2005, har Danish String Quartet mottatt flere prestisjetunge priser. I 2011 mottok de Danmarks største kulturpris, Carl Nielsen-prisen, og i 2012 ble kvartetten utpekt til det prestisjefulle Chamber Music Society of Lincoln Center Two-programmet med oppstart sesongen 2013-2014. Danish String Quartet kjennetegnes av høyt teknisk og musikalsk spill, stor spilleglede, og en egen evne til å gjøre inntrykk på publikum. Kvartettens varemerke er friske og nye tilnærminger til det kjente strykekvartettrepertoaret. Ensemblet nyter stor popularitet og må sies å være blant de «hotteste» strykekvartettene på den internasjonale scenen.

- Gjennom de siste par årene har vi hatt en jevnt stigende etterspørsel, og det er vi riktig glade for. Det betyr mye for oss at folk verdsetter det vi holder på med og at konseptet «levende klassisk musikk» er noe som fortsatt har en verdi i samfunnet. Utfordringen er å få tid til alt. Tid er den ressursen vi må investere i for å kunne spille konserter, og det er dessverre ingen ubegrenset ressurs.

Men til Trondheim tar Danish String Quartet seg likevel tid til å komme. Gå ikke glipp av kvartetten – sjansen får du nesten hver dag under Trondheim kammermusikkfestival 24.–30. september 2018!