Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Årets program er sluppet!

Publisert: 06.06.2018

Nyskapende, høyteknologisk samtidsmusikk. Norsk-arabisk tradisjonsmusikk fusjonert med Moddi. Nattkonsert i Nidarosdomen. Mat og musikk på stjernenivå. Jazz i en villa på Øya. Det er bare noen av kontrapunktene på årets Trondheim Kammermusikkfestival som arrangeres 24.–30. september.– Vi er en festival som elsker å utfordre samtidig som vi tar vare på tradisjonene, sier kunstnerisk leder Sigmund Tvete Vik og daglig leder Trine Knutsen. Ambisjonen er fortsatt at Trondheim i festivaluken skal være det mest spennende kammermusikalske sted på jord. Mottoet for årets festival er «Hva hører du?» Med godt over 30 ulike konserter/aktiviteter i løpet én uke, er det alene garanti for mange spennende svar, og alle er riktige!

Et bidrag er Sharaka Ensemble, med musikere fra Norge og Palestina. Forankret i norsk og arabisk tradisjonsmusikk, har de skapt et helt egenartet «urbant» uttrykk. Til sin senkveldskonsert har de med seg norske Pål Moddi Knutsen som gjesteartist. Senere under festivalen skal han ha sin egen konsert «Moddi – tett på» med både gamle og nye sanger.

Trondheim Kammermusikkfestival verken forlater eller fornekter sjangerens røtter, men er heller ikke museumsvoktere. Det såkalte «standardrepertoaret» er godt ivaretatt gjennom konserter med blant andre Danish String Quartet og Maxwell Quartet. Begge kvartettene har med sin uredde, friske tilnærming bidratt til å vitalisere de gamle mestere. Begge er for øvrig tidligere populære og fortjente vinnere av så vel 1. pris som publikumsprisen under festivalens konkurranse, TICC.

Friskhet preger i høyeste grad også Stockholm Syndrome Ensemble som gjennom utradisjonell, konseptuell programmering gir konsertopplevelsen en ny dimensjon. De er beskrevet som et «friskt pust i Europas musikkliv».

Årets Nattkonsert i Nidarosdomen blir med koret Vox Clamantis fra Estland. Rangert som et av verdens beste kor skal de blant annet synge flere verk av Arvo Pärt. Det blir dessuten urframføring av Henrik Ødegaards «Maria Magdalena» sammen med Schola Sanctae Sunnivae.

Festivalen starter med musikalsk helaften i de fantastiske nye lokalene til Credo restaurant. Nye Credo hylles av kjennere og matskribenter for å holde et internasjonalt stjernenivå. Det er duket for store kulinariske og musikalske opplevelser der blant andre Come Shine og Maxwell Quartett vil bidra til samspill mellom musikk, vin og mat.

Årets festivalkomponist er nederlenderen Michel van der Aa. En multimedial komponist med verdensry som kler teknologihovedstaden Trondheim veldig godt. Knapt noen andre smelter levende musikk, ny teknologi og ulike kunstuttrykk sammen til ett hele som ham. Van der Aa er representert med åtte av sine mest spennende og nyskapende verk på festivalen. Det blir blant annet skandinaviapremiere for 3D-operaen «Blank Out», med den svenske sopranen Miah Persson. Det knyttes også særlige forventninger til framføringen av van der Aas spektakulære verk «Up-Close» for cello, orkester og video, med trondhjemmeren Fredrik Sjølin som cellosolist.

Van der Aa blir i Trondheim under hele festivalen. Publikum får en unik mulighet til nærkontakt og innblikk i hans liv som komponist og kunstner.

Festivalens «Hjemme hos»-konsertene ble en øyeblikkelig suksess og «snakkis» fra første stund da konseptet ble introdusert for fire år siden. I år omfatter denne «festival i festivalen» åtte huskonserter, og i år introduseres blant annet gamle Bakke Gård som nytt konsertlokale. Men det starter hjemme hos den meget musikkinteresserte syriske familien Alnosayrat. De åpner sine dører til en intimkonsert med de tre palestinske musikerne i Sharaka Ensemble. Hjemme hos-konsert blir det også i «Casa Stokstad» på Øya - et hus som med sjel og sin unike historie, har vært et senter for musikk og kunst gjennom tre generasjoner Stokstad. Tradisjonen med en «hjemme hos deg?»-konsert fortsetter. Den som søker, og vinner, får i år besøk av de skøyeraktige skottene i Maxwell Quartet.

Behov og ønsker om kvalitetskulturtilbud for unge og familier tilfredsstilles tradisjonen tro gjennom «Fabelaktig Formiddag» på Ringve musikkmuseum hvor det blir en rekke ulike konserter og forestillinger.

Parallelt med festivalen arrangeres en rekke «mesterklasser» som er åpne for publikum.

Blant andre artister i årets festival er også mezzosopranen Christianne Stotijn, klarinettisten Kari Kriikku, trekkspilleren Øyvind Farmen, baryton Lars Eggen, pianisten Trygve Brøske, TrondheimSolistene, Trondheim Symfoniorkester, Trondheim Sinfonietta og Luftforsvarets Musikkorps.

Bla i årets festivalmagasin her.

 

----
Skrevet av Ole-Einar Andersen for Trondheim kammermusikkfestival