Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. september 2019

Program Kjøp billetter Competition
English

Lasse Thoresen

Årets festivalkomponist, Lasse Thoresen er professor i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole, hvor han har undervist i komposisjon, elektrofoni og sonologi siden 1975. Han har inspirert en hel generasjon komponister, vunnet en rekke priser, og hans verker har blitt urfremført av noen av de beste musikerne i verden.

Studier i den franske spektralmusikken førte Thoresen inn i en musikalsk verden med bruk av intervaller som er mindre enn dem vi vanligvis kjenner fra kunstmusikken – kvarttoner eller andre underdelinger. Dette er vanlig innenfor folkemusikken, og Thoresen har skrevet flere komposisjoner med folkemusikalsk forankring. Flere av dem vil vi få gleden av å høre under festivalen. 

I 2002 uroppførte Sinfoniettaen BIT20 og folkesanger Berit Opheim Løp, Lokk og Linjar under Ultimafestivalen, med senere utallige fremføringer over hele Europa. Den 60-minutters lange suiten mottok Thoresen Edvard-prisen for i 2003. Dette verket får vi høre under årets festival, og denne gang med vår egen Trondheim Sinfonietta og Berit Opheim. 

Vi får også besøk av Grieg Trio under festivalen, og i 2003 uroppførte de The Descent of Luminous Waters. De har siden den gang hatt stykket på programmet, og de skal også spille det for oss på konserten som vi har dedikert til årets festivalkomponist. 

Lasse Thoresen er kunstnerisk leder av Konkressensprosjektet, som tar sikte på å berike vestlig sangtradisjon gjennom kontakt med etniske sangteknikker, først og fremst skandinavisk folkesang og mongolsk overtonesang. Dette har ført til et nært samarbeid et nært samarbeid med vokalensemblet Nordic Voices og Latvisk Radiokor. I 2009 komponerte han sitt opus 42 for vokalseksett, som ble skrevet nettopp for Nordic Voices. Dette verket fikk Nordisk Råds musikkpris i 2010. Nordic Voices gjester Trondheim kammermusikkfestival for å fremføre noen av hans verker.

 

Du kan lese mer om festivalkomponisten her: Årets festivalkomponist