Trondheim kammermusikkfestival 24. september-1. oktober 2023

Partnere OM FESTIVALEN Competition KONTAKT FESTIVALKOMPONIST
English

Tusen takk for i år!

Publisert: 29.09.2022

Nok en utgave av Trondheim Kammermusikkfestival er over. Tusen takk til alle som bidro til det som ble en fantastisk festivaluke!Etter åtte dager med mange store konsertopplevelser var det rett og slett rørende å oppleve festivalfinalen i Frimurerlogen søndag kveld. Konserten bød på flere av artistene som har preget årets festival, og høydepunktene kom tett. Et kontrabassorkester med hele 35 bassister (!) fikk æren av å åpne kvelden. Tetzlaff Quartett spilte en lekker Haydn-sats, og det var neppe bare vi som fikk gåsehud og kjente tårene sprenge på da Tuva Syversen sang «Til Ungdommen» flankert av Det Norske Solistkor stående ute i salen rundt publikum, med dirigent Grete Pedersen midt blant oss.

Kamfest er også et møtepunkt mellom artister. Et par dager før finalen bestemte Hans-Kristian Kjos Sørensen seg for at han ville fremføre sitt nye verk «Sunrise». Han spilte selv melodisk slagverk, og fikk med seg Christian Tetzlaff på fiolin og Matthew McDonald på kontrabass. Det ble en opplevelse vi vi huske lenge!

- Det har vært en fantastisk festivaluke. Vi føler vi har truffet veldig godt med programmeringen, og vi er sikre på at festivalkomponist Olga Neuwirths musikk har begeistret svært mange publikummere, sier festivalsjef Sigmund Tvete Vik.

Verdenspremiere innfridde

Fargespill hadde flere skolekonserter gjennom uka, søndag åpnet de dørene i Olavshallen for publikum. Forestillingen ble et fyrverkeri av sang, dans, musikk og akrobatikk, og dessuten et gripende og sterkt møte mellom byens beste korps – Luftforsvarets musikkorps (ledet av Torodd Wigum) – og barn fra alle kanter av verden. Hvor ofte ser en voksne stå ute i salen og danse til det som skjer på scenen?

En konsert det spesielt var knyttet høye forventninger til, var verdenspremieren på Neuwirths «Dobbelkonsert for cello, slagverk og orkester» sammen med Trondheim Symfoniorkester og solistene Tanja Tetzlaff og Kjos Sørensen i Olavshallen torsdag.

- De innfridde på alle mulige måter. Det ble et kunstnerisk høydepunkt og gode tilbakemeldinger fra anmeldere i inn- og utland, sier Sigmund.

 

Kamfest startet søndag 18. september med det som må sies å være en høyst uvanlig åpningskonsert: En vandrekonsert gjennom lokalene til Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K.) der publikum ble ført fra rom til rom i puljer og fikk fremført intime konserter der musikken spilte sammen med kunstverkene som utfoldet seg i samme rom. 

Samspill som gnistret

Det gnistret av samspillet mellom Gjermund Larsen og juniorsolistene. Sidsel Walstad overrasket mange med el-harpa si, og rapper Trond Wiger og gitarist Truls Lorentzen fikk oss til å måpe ute på taket av bygningen.

Tidligere samme dag fikk vi oppleve Fabelaktig formiddag på Ringve museum, der improvisatør og klovn Frode Eggen serverte skranglete barndomshistorier til musikk skrevet av Bjørn Marius Hegge, og med musikerne i Alpaca Ensemble.

 

Deretter gikk det slag i slag gjennom uka, med musikalsk helaften på Credo, både åpne konserter og skolekonserter med stumfilmen «Die Stadt ohne Juden», med nyskrevet musikk av Olga Neuwirth.

 

Vi var med på å arrangere NTNUs kunnskapsfestival Hyfers åpningskonsert og vi hadde en særdeles spennende kontrabass-happening i Frimurerlogen fredag, Bassissimo, etterfulgt av Tuvas Blodklubb (med Tuva Syversen) i Dokkhuset.

 

Takknemlig festivalsjef

Alle Hjemme hos-konsertene ble utsolgt. Om lag 50 publikummere fikk en uforglemmelig opplevelse hjemme hos Atelier Gullvåg – der vi ble tatt imot av Håkon Gullvåg selv, før vi fikk en nydelig minikonsert med Tanja Tetzlaff (cello) og Sidsel Walstad (harpe).

Nattkonserten i Domen lørdag, med Det Norske Solistkor, Trondheimsolistene, Tuva Syversen, Hans-Kristian Kjos Sørensen m.fl., ble den suksessen vi hadde håpet på. Selvfølgelig ble det tidlig utsolgt.

Festivalsjef Sigmund Tvete Vik sier han har lyst til å takke alle som har stilt opp for festivalen, både publikummere, staben, alle frivillige og samarbeidspartnerne.

- De frivillige er svært viktige for gjennomføringen av festivalen. Vi er heldige som har mange som ønsker å jobbe med oss. Ikke minst er vi takknemlige overfor publikum som har besøkt oss. Det motiverer oss til å jobbe videre med festivalen, sier Sigmund. 

Han forteller at Kamfest 2023 arrangeres fra 24. september til 1. oktober.

 

Foto: Ole Wuttudal og Kristian Wanvik