Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

Program Artister KONTAKT Partnere OM FESTIVALEN
English

Studenter i kø for Kamfest

Publisert: 06.10.2017

Med et kjempetrøkk fra studenter, publikum for øvrig og internasjonal presse kan man trygt si årets festival ble vellykket!Trondheim kammermusikkfestival avsluttet søndag kveld etter seks intense festivaldager. 9000 publikummere har besøkt festivalen i år - en økning på hele 50% fra 2016!

- Vi har aldri tidligere hatt et slikt trøkk, sier daglig leder Vegar Snøfugl. Særlig har responsen fra studentene vært overveldende. På den utsolgte Nattkonserten i Nidarosdomen var over halvparten av publikum studenter. Køen strakk seg bortover Bispegata og helt til Ni Muser, det varmer et gammelt festivalhjerte, sier Snøfugl.

De internasjonale journalistene som gjestet festivalen trekker også fram andelen ungdom og studenter i publikum som helt unik - i verdenssammenheng. 

- Det er det første de spør om i intervju med oss i festivalledelsen. Hva gjør dere for å trekke så mange unge, og hva kan andre festivaler i Europa lære av dere, er typiske spørsmål, sier Snøfugl. - Da bli man jo ekstra stolt over at vi her i Trondheim har knukket denne koden.

Superlaget Fargespill Trondheim og Trondheim symfoniorkester spilte hele seks forestillinger i løpet av festivalen, og størsteparten av publikum var også der barn og unge. 

- Det er fantastisk å se hvordan Fargespill har vokst av å få komme inn i Store Sal i Olavshallen, og ikke minst få spille med Trondheim symfoniorkester. Dette hadde vi ikke drømt om da vi startet Fargespill Trondheim for seks år siden, sier kunstnerisk leder for Kamfest, Sigmund Tvete Vik.

- Det er umulig å ikke bli berørt av en slik mønstring av sang- og spilleglede. En musikalsk lykkepille på tvers av grenser, tro og kulturer, uttalte en fornøyd publikummer.

Prosjektet Ung Lyd som ble fremført på Dokkhuset Scene bør også trekkes fram i denne sammenheng. Et fullsatt hus fikk høre 10 splitter nye verk skrevet av ungdom og studenter fra Katta, Heimdal og NTNU. Prosjektet var et ledd i feiringen av Norsk komponistforenings 100-årsjubileum. 

Fornøyd festivalkomponist

Årets festivalkomponist Sally Beamish reiste mandag hjem til Skottland som en fornøyd festivalkomponist. Hele 19 av sine egne verk fikk hun høre, tre av dem også for første gang! Hun trekker fram Lørdagsskolens framføring av The Day Dawn som et av høydepunktene. 

- De unge strykerne fra Trondheim kommunale kulturskole spilte aldeles nydelig, sa en rørt Sally Beamish etter konserten.

Parallelt med festivalen pågikk også Trondheim International Chamber Music Competition. 

- Dette er nesten som VM i kammermusikk, sier leder for konkurransen, Kristin Reigstad. - Nivået har vel aldri vært høyere, og vi fikk en verdig vinner: Maxwell Quartet fra Skottland. De vant også publikumsprisen, som innebærer engasjement på Kamfest neste år. Og hele konkurransen ble streamet live, så vi har hatt seere fra hele verden, sier Reigstad: fra USA i vest til Sør-Korea i øst.

Går i pluss

- Vi begynner å få kontroll på billettsalget og styrer mot et lite overskudd, sier daglig leder Snøfugl. Så å si alle Hjemme hos-konsertene ble utsolgt, men også flere av de store konsertene, som Nattkonserten i Nidarosdomen og noen av de på Dokkhuset. Mest fornøyd var vi likevel med det internasjonale suset over festivalen i år, sier Snøfugl. - Vi har nok en gang satt Trondheim på det internasjonale musikk-kartet.