Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Programmet for den 27. utgaven av Trondheim kammermusikkfestival er klart

Publisert: 27.06.2022

For 27. året på rad ønsker vi velkommen til Trondheim kammermusikkfestival, 18. - 25. september 2022. Festivalkomponist blir ingen ringere enn Olga Neuwirth fra Østerrike. To fantastiske strykekvartetter kommer også: Tetzlaff Quartett og Quatuor Confluence. I tillegg blir det ekstra fokus på kontrabassen, Schubert, Det Norske Solistkor, Hyfer – NTNUs nye kunnskapsfest, for å nevne noe. Og selvsagt en spennende hjemme-hos-serie (blant annet i atelieret til Håkon Gullvåg) og stor forestilling med Fargespill Trondheim og Luftforsvarets musikkorps. Åpningskonsert blir noe helt utenom det vanlige: En vandrekonsert hos Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K).– Den store internasjonale begivenheten blir verdenspremieren på Olga Neuwirths Dobbeltkonsert for cello, slagverk og orkester, sier festivalsjef Sigmund Tvete Vik. Østerrikske Neuwirth har i over 30 år vært en sentral komponist i konsertsaler og på festivaler rundt om i Europa, og Kamfest er glad for at det passet for henne i år. 

– Initiativet kom fra den norske slagverkeren Hans-Kristian Kjos Sørensen. Han hadde mulighet til et bestillingsverk fra Neuwirth, og foreslo å legge urframføringen av dobbeltkonserten til Kamfest 2022. Trondheim symfoniorkester (TSO) ble med på samarbeidet, og sammen fikk vi lagt verdenspremieren til Trondheim, jubler Tvete Vik. Med de to fantastiske utøverne Kjos Sørensen og cellisten Tanja Tetzlaff som solister med TSO, blir det garantert en musikkbegivenhet av internasjonalt format, sier festivalsjefen.

Stor interesse er også knyttet til stumfilmkonserten «Die Stadt ohne Juden» (Byen uten jøder). Neuwirth skrev for fire år siden musikk til denne bitre, satiriske filmen fra 1924.

– Snart 100 år etter at filmen ble laget, er handlingen dessverre skremmende aktuell: Rasisme satt i system, mennesker på flukt, og hva dette gjør med et samfunn, sier Tvete Vik.  Trondheim Sinfonietta skal framføre musikken «live» sammen med filmen. Det blir en unik helhetsopplevelse, garanterer festivalsjefen.

I år samarbeider vi tett med NTNUs nye kunnskapsfest Hyfer. Det blir en storslagen åpningskonsert i Frimurerlogen hvor det fantastiske musikkmiljøet ved NTNU virkelig får vist seg fram, blant annet Håkon Magnar Skosgtad som nylig fikk Spellemannsprisen for sin egen tangoinspirerte klaverkonsert. Det blir også Hjemme hos NTNU-konsert i Aulaen på Gløshaugen og Talentlørdag i Dokkhuset med studenter fra Institutt for musikk.

Kamfest har som vanlig et omfattende barne- og familieprogram, med blant annet NRKs velkjente Sangfoni i «live»-versjon og ikke minst Fargespill Trondheim i samspill med Luftforsvarets musikkorps.

 

Foto: Harald Hoffmann