Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

INGEN FESTIVAL UTEN FRIVILLIGE

Publisert: 07.07.2022

En festival er som et hus. Den har sin identitet som skaper fasaden. Artister og musikk som fyller rommene. Teknikere som sørger for lys og varme. En administrasjon som er husets overhode. I tillegg trenger alle hus et fundament – en sokkel som alt det andre står stødig på. Denne uunnværlige grunnmuren er de frivillige.Hvert år sørger et hundretalls frivillige for at Trondheim kammermusikkfestival går som en veloljet maskin. Dette er fotsoldatene som tar hånd om alt fra billettsalg til scenerigg, catering, avfall og transport. Noen henger opp plakater, andre rydder etter konsertene. Ta bort de frivillige og du tar bort festivalen. 

– De frivillige gjør et utrolig viktig arbeid. Musikken er kanskje det viktigste, men uten de frivillige blir det jo ikke noen festival, sier Chin­Yu Lee, som har vært frivillig ved Trondheim kammermusikkfestival siden 2018. 

– Festivalen er helt avhengig av de frivillige, og det er virkelig godt å vite at jeg får være en de mange som er med i den store flokken av flotte frivillige, sier Gunn Bakken, som har vært frivillig ved Kamfest i 11 år.

Med en liten administrasjon er festivalen hvert år på jakt etter frivillige ildsjeler som kan bistå med å gjennomføre festivalen. Oppgavene er varierte – du kan velge mellom seks grupper med hvert sitt ansvarsområde. 

– Frivillige medarbeidere er helt uunnværlige for festivaldriften. Det er alle våre gode Kammerater som får jobben gjort – det vi har sittet på kontoret hele året og planlagt. De utfører alle de små og store oppgavene som må til for at musikken og kunsten får de beste forutsetningene for å skinne, sier Gunn Mogseth Skrove, produsent hos Trondheim kammermusikkfestival.

– De frivillige gjør en helt avgjørende jobb, godt hjulpet av et veldig erfarent og profft organisasjonsteam bak. De frivillige er ofte de første menneskene musikerne møter når de ankommer Trondheim og er dermed Trondheims og festivalens ansikt utad. Ikke akkurat en liten eller uviktig oppgave, sier Volker Ullrich, frivillig ved Kamfest siden 2017.

Del av fellesskapet

Frivilligarbeidet under Trondheim kammer­ musikkfestival kan være både hektisk og tidkrevende. Du bør være fleksibel og arbeidsglad, og jobben blir morsommere om du har glimt i øyet og liker tidsfrister og presisjon. Belønningen er at du får være delaktig i en stor kulturbegivenhet og jobbe tett på artistene og musikken i en hel uke. Du får også festivalens T­skjorte og adgang til konserter og generalprøver.

–Jeg er med fordi jeg får være en del av et stort musikalsk fellesskap. Vi i cateringgruppa får være bak kulissene og komme tett innpå det som skjer, sier Bakken.

– Jeg er musikkinteressert og ivrig korsanger i kammerkoret A Cappellissimo. Kamfest får mye flott og spennende musikk til Trondheim og for at dette kan fortsette gjør jeg gjerne en frivillig innsats. Jeg startet med dette da jeg hadde noe mer tid til overs enn vanlig og ble dermed hekta, sier Ullrich.

– Det beste med å være frivillig er at jeg får være på baksiden og se på nært hold hvordan festivalen blir til. Og selv om det er travelt å være frivillig, får jeg som publikumsvert mulighet til å være med på flere konserter og det er jo positivt, sier Lee.

Bærekraft og frivillighet

Visste du at 2022 er frivillighetens år? Gjennom arrangement og markeringer skal vi feire det viktigste lagarbeidet i landet vårt. Hvert år deltar hundretusener i frivillig arbeid over hele Norge, og 2022 skal brukes til å synliggjøre frivilligheten og få flere med. Året er forankret i regjeringens Frivillighetsmelding og skal markeres fra nord til sør i både fysiske og digitale arrangementer.

Å legge til rette for frivillighet og deltakelse er en sentral del av Trondheim kammermusikk­ festivals bærekraftsarbeid. I tråd med FN’s bærekraftsmål 10 og 11 om mindre ulikhet og mer inkluderende lokalsamfunn, legger festivalen stor vekt på tilgjengelighet og tilrettelegging for deltakelse for frivillige. Bærekraftsmål 3 om god helse og livskvalitet er også tett knyttet til frivillig arbeid som arena for samhold, fellesskapsfølelse og tilhørighet. Å være frivillig under en kulturfestival skaper rom for å oppleve mestring, trygghet og styrke.

Anerkjennelse for innsatsen

– Selv om de frivillige utgjør en stor del av ansiktet utad i festivalen, er mye av det de gjør også usynlig. Derfor er det så viktig med anerkjennelse for den innsatsen som blir lagt ned i frivillig arbeid. Frivillighetens år er med på å gi frivillighetsarbeidet – dugnaden – synlighet, og det støtter vi opp om fullt og helt, sier Mogseth Skrove.

Dugnad kommer fra det norrøne ordet dugnadr, som betyr hjelp og støtte. Å være med på dugnad er en gammel tradisjon i Norge. I følge Store Norske leksikon var dugnaden en helt vanlig arbeidsform til sent på 1800­-tallet, gjerne ved taktekking, slått, transport av større ting, gjerding og husbygging. I dag er dugnaden viktig i helt andre oppgaver, som idrett, kultur og mellommenneskelig innsats.

Dugnad betyr også fest

I gamle dager ble ordet dugnad også brukt om festen som avsluttet dugnadsarbeidet. Det passer svært godt til frivillighetsarbeidet under Trondheim kammermusikkfestival, som gjennom hvert eneste bidrag skaper en ukelang fest for alle som besøker festivalen – både artister og publikum. 

– Som frivillig får du oppleve noe av det som skjer bak scenen, ikke minst møte mange medvirkende og gi dem en god opplevelse av og i Trondheim. Samtidig møter man ganske mange likesinnede trondhjemmere, og fellesskapet blant «Kammeratene» er en fantastisk opplevelse, sier Ullrich. 

– Jeg kjenner at det er godt å kunne bidra med det jeg kan. Det gir glede å møte flotte artister og få med seg mange fine musikkopplevelser, samtykker Bakken.

 

BLI FRIVILLIG FESTIVAL-KAMMERAT - FÅ GRATIS KONSERTER OG OPPLEV FESTIVALEN FRA INNSIDEN

Også i år trenger kammermusikkfestivalen din hjelp. Som frivillig er du en del av vår dyktige stab som bidrar ved billettsalg, servering, rigging, vakthold, transport, distribusjon eller andre festivaloppgaver. Vi lover deg en uke full av godt samarbeid og sterke musikkopplevelser sammen med nye og gamle festivalvenner.

Vi ønsker at alle som har lyst skal ha muligheten til å være frivillig på Kamfest. Har du behov for tilretteleggelse, ønsker vi at du tar direkte kontakt med oss slik at vi kan gi deg en god frivilligopplevelse.

Som takk for innsatsen som Kammerat får du gratis inngang på konserter, festivalens T­skjorte og invitasjon til frivilligfest og julelunsj.

INTERESSERT?
Mer informasjon og påmeldingsskjema finner du ved å klikke her.

 

Tekst: Morten Rolseth/HK Reklame