Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Halve livet med Kamfest

Publisert: 22.07.2020

I dag, 22. juli, fyller festivalsjef Sigmund 50 år. Kamfest selv er også jubilant – det er den 25. festivalen som arrangeres nå i 2020, og selv om Sigmund har vært aktiv musiker i alle disse årene, har han som medgründer og kunstnerisk leder viet mye av livet sitt til festivalen.Sigmund har i alle år vært kunstnerisk leder og har, sammen med øvrig ledelse og kunstnerisk råd, formet og utviklet festivalen til å bli en av de mest innovative kammermusikkfestivalene i verden. Alltid med fokus på høy kvalitet og nyskapning. Aldri redd for å gå nye veier. Sigmund overtok som festivalsjef på høsten 2019. Med sterk faglighet, varme, humor, mot og vilje leder han festivalen videre inn i fremtiden. 

Her kan du lese det Sigmund selv har skrevet i årets festivalmagasin:

I skrivende stund er det starten av juni og vi vet ennå ikke hvordan festivalen vil arte seg i slutten av september. Det vi vet med sikkerhet er at det blir festival, i en eller annen form. Vi i Kamfest velger å være optimister, kammermusikk er til og med smittevernvennlig! Det er små grupper i utgangspunktet og heller ikke de store massene i publikum. I september skal vi være klare til å feire festivalens 25-års-jubileum, med levende musikk og ekte møte mellom artister og publikum. Et unikt samspill mellom scene og sal som festivalen har blitt kjent for gjennom alle årene.

Høsten 1995 møttes to unge og litt naive kammermusikkelskere på Erichsen konditori. Vegar Snøfugl og undertegnede hadde gjennom TrondheimSolistene blitt bitt av festivalbasillen. Vi var overbevist om at Trondheim var klar for en slik festival. Den første generasjonen fra Trondheim kommunale musikkskole begynte å bli voksen og gjorde det bra ute i verden. Musikkmiljøet bar også preg av en åpenhet til sjangre og nye uttrykk. Kort sagt så vi en framtid for kammermusikk i Trondheim, og høsten 1996 så den første festivalen sitt lys.

Når vi nå presenterer den 25. festivalen, er det med stor ærbødighet overfor byen, publikum og alle musikerne som har bidratt opp gjennom årene. Selv om Vegar er blitt rektor ved Trondheim kommunale kulturskole (tilbake der det hele begynte...), er han også med på feiringen ved å åpne stua si til en Hjemme-hos-konsert. Det er ekstra stas at Vertavokvartetten kommer tilbake, fortsatt like ungdommelige som da de var med på den første festivalen i 1996. Det blir en rekke jubileumsmarkeringer i løpet av uka. Allerede på åpningsdagen blir det kammerorientering hvor Midtbyen fylles med kreative musikalske påfunn. Åpningskonserten blir med fantastiske Fargespill i Olavshallen, og vi får gjenhør med musikk av tidligere festivalkomponister på Talent-lørdagen. Det passer også godt å ha med en annen jubilant på feiringen, nemlig Ludvig van Beethoven. Det er i år 250 år siden han ble født, og vi feirer med klaversonater, strykekvartetter og en helt spesiell konsert på Dokkhuset med fokus på hvordan Beethoven opplevde musikk etter at han ble døv.

I et jubileumsår er det selvfølgelig viktig med mer enn mimring og tilbakeblikk. Årets festivalkomponist Mark Simpson er kun 32 år og tilhører framtida, selv om han allerede har gjort seg sterkt gjeldende internasjonalt. Nytt flygel i Frimurerlogen bør også nevnes. Det vil komme byen til gode i mange år framover.

Kamfest har siden starten ønsket å vekke publikums nysgjerrighet. Med små motto som «Åpner ører. Åpner dører.» og «listen with care» har vi ønsket å oppfordre folk til å lytte – lytte godt etter. Kanskje er det musikk i ballongen med såpevann? Eller fuglekvitter og lyden av en knust fi olin? Eller lydene fra det mekaniske verkstedet på Nedre Elvehavn? I år oppsummerer vi dette med årets festivaltema: Alt er musikk. Musikk er alt. Og kanskje blir dette den viktigste festivalen i vår 25-årige historie? Vi kommer til å se hvor viktig det er å kunne oppleve levende musikk på nært hold, sammen. 

Dagen feires med familien, men vi skal fortsette å feire Sigmund og festivalen fremover! Gratulerer med dagen!

Klikk her for å lese hele festivalmagasinet på nett.