Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

De får Come Shine i stua!

Publisert: 18.09.2015

Mandag kveld får Birgitta Berglund og Arne B. Johansen jazzgruppa Come Shine på hjemmebesøk i leiligheten i Ilevollen 2 i Trondheim. Årsaken er at de ”vant” årets ”Hjemme hos deg”-konsert i regi av Trondheim Kammermusikkfestival.– Musikk har alltid vært en veldig viktig del av livene våre, så dette blir spennende. Vi har vært på konsert med Come Shine og Trondheimsolistene tidligere og likte det godt. Men å få jazzgruppa hjem i stua blir noe helt annet,. Skikkelig spennende, sier Birgitta og Arne entusiastisk mens pianostemmer Ståle Wikdahl i bakgrunnen sørger for å få parets ærverdige Irmler-piano konsertklart.

Pianofirmaet Irmler i Leipzig ble grunnlagt i 1818. Ved inngangen til 1900-tallet var Irmler-piano meget etterspurte og anerkjente langt utenfor Tysklands grenser takket være sin spesielt gode klang. Pianostemmer Wikdahl anslår at det aktuelle pianoet ble bygget omkring 1915. Mandag skal Erlend Skomsvoll spille på pianoet som altså er 100 år gammelt!

Berglund/Johansens leilighet speiler parets kulturglede; ikke minst musikk. I spesialsnekrede hyller står hundrevis av vinylplater. Ja, gamle ”steinkaker” har de også. Hyllene rommer videre en anselig mengde kassetter og cd-er, men som mange andre har de etter hvert konvertert til digitale musikktjenester som Wimp og Spotify. Ingen av de to spiller noe instrument selv, i alle fall ikke offentlig. Birgitta lærte å spille piano som barn, mens Arne drev det til å spille munnspill på melkerampa i Gudbrandsdalen som gutt. Parets to sønner har spilt fiolin på musikk/kulturskolen, mens datteren Tabita har tatt musikken lengst. Hun tok eksamen som cellist ved Norges Musikkhøgskole i vår.

Leiligheten ligger i 2. etasje i Ilevollen 2 som er en av Trondheims mest karakteristiske bygårder. På folkemunne er gården fra 1905 kalt ”geita” – på grunn av de to tårnene som ellers skulle trekke linjer til hovedbygget på NTH. Gården er tegnet av den kjente Trondheimsarkitekten Pål Solberg som hadde både Rådhuset og Frimurerlogen i Trondheim på sin cv.

Dessuten befolkes sameiet Løwen av særdeles musikkglade mennesker! Huset kan skilte med egen komponist, oboist, hornist og opptil flere cellister, en ivrig korsangerinne, habile amatørpianister og en særdeles entusiastisk konsertgjenger i første etasje. Årets ”hjemme-hos-deg”-konsert spilles altså i et kulturhus og behovet for ”nabovarsel” har ikke vært påtrengende. En nabo fikk heller lyst til å avlyse en reise til Kreta for å få med seg konserten!

Både Birgitta og Arne er musikkelskere med forkjærlighet for klassisk musikk, men ikke bare den tradisjonelle. Å blinke ut en favorittkomponist er vanskelig, men Arne lander på Arvo Pärt; estlenderens musikk liksom åpner en luke til himmelen, opplever han.

– Vi er opptatt av at musikk skal bety noe for folk, at den skal kommunisere hele tiden. Det finnes uendelig mye fantastisk og god, gammel musikk som vi svært gjerne lytter til, men det er viktig at det stadig skrives nytt. Musikken må til en hver tid også snakke sin tids språk. Den må ikke bli antikvarisk, det gjelder både selve musikken og ikke minst formidlingen, sier mandagens konsertvertskap.

Det har Trondheim Kammermusikkfestival vært kjempeflinke hele tiden, mener de. Festivalen har sprengt grenser og utvidet forståelsen og opplevelsen av hva kammermusikk er. Ujålete og usnobbete, sier Birgitta og Arne. Selv tilhører de festivalens ”blodfans”. Med festivalpass har de fulgt så mange konserter som mulig hvert eneste år. Årets festivalpass er allerede kjøpt.

Berglund/Johansen flyttet til Ilevollen 2 i 1988. De er veteraner, og er i dag de nest lengst boende i det tradisjonsrike sameiet ”Løwen” som omfatter elleve leiligheter. Sameiet er oppkalt etter bevertningsstedet Løwen som lå i det gamle trehuset som tidligere sto på tomten. Der fantes en sal som ble brukt til forsamlings- og festlokale, kjent som Taverns dansesalong. Trondhjems Arbeiderforening ble stiftet der. Sammen med Hjorten, hvor det ble holdt fester og revyer, sørget Løwen for at Ila var Trondheims heftigste festområde rundt århundreskiftet! Til og med Åsmund Olavsson Vinje var innom, som han beskriver i ”Ferdaminni frå sumaren 1860". Huset som står i dag, har rommet skoletannlege, apotek og nå sykkelbutikk. I selve ”konsertleiligheten” har det også vært legekontor.

 

Tekst og bilde: OLE-EINAR ANDERSEN /Trondheim Kammermusikkfestival