Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Bestillingsverk av Henning Sommerro under Kamfest!

Publisert: 22.08.2017
Se video

Onsdag 27. september blir det norgespremiere på Henning Sommerros ferskeste verk Chrysillis. Verket framføres under Kamfest i Vår frue kirke av TrondheimSolistene og de skotske tradisjonsmusikerne Chris Stout og Catriona McKay.Chrysillis er et verk inspirert av tradisjonsmusikk fra Fife i Skottland, Sjælland i Danmark, og Sunndalen i Norge, og er en musikalsk reise inspirert av Thomas Kingo (1634-1703) sin historie. Kingos bestefar emigrerte fra Fife i Skottland til Danmark, og familien var ikke blant de bemidlede. Likevel fullførte Kingo det teologiske studiet ved Københavns Universitet i 1658, og skulle bli en av de fremste salmedikterne i Danmark-Norge. Thomas Kingo er vel først og fremst kjent for salmeboka han ga ut i 1699. Denne boka inneholdt 86 ”Kingo-salmer”, og dens enorme betydning i Norge vises gjennom de mange folketonene som har kommet til Kingos tekster. Henning forteller:

- Det er alltid spennende å jobbe på tvers av tid og sted. Det gir ny energi! I Chrysillis høres ekko fra Kingos tid blandet med vår tids uttrykk. Generelt er vel dette noe som ofte preger min musikk? Verket er en reise fra Skottland, via Danmark til Norge. Til slutt kommer en finale der alle landene spiller og synger sammen.

Tittelen på verket, Chrysillis, er hentet fra Kingos hyrdearie med samme navn – en arie han skrev i forelskelse til sin første kone, Cille. Musikalsk sett er det i Sommerros moderne tonespråk som ikke er redd for skjønnhet og det vakre, verken når det gjelder melodi, rytme eller harmoni. Siden flere av hovedpersonene i dette verket har navn som starter med C – Catriona, Chris og Cille – har Sommerro latt tonen C gi musikken et spesielt preg. Om sitt forhold til de to solistene sier Henning:

- Jeg kjenner Chris og Catriona som to av de fremste innen for sin genre. Chris har tidligere spilt min suite "Follow the Moonstone”, og det var vel det som utløste dette samarbeidet. At begge er flinke improvisasjonsmusikere vil også prege Chrysillis.

På konserten opptrer også Unni Boksasp, og følgende program blir å høre:

Valen: Pastorale op. 34 for strykere
Mozart: Adagio og fuge i c-moll
Beamish: Variations on a theme of Benjamin Britten (2013)
Kingo: Salmer
Sommerro: Chrysillis (bestillingsverk)

Les mer om konserten og kjøp billetter her.

Fakta
Komponist: Henning Sommerro
Bestillingsverk bestilt av Trondheim kammermusikkfestival, East Neuk festival, Lichfield Festival og Swansea Festival i Storbritannia.
Skrevet for Chris Stout, Catriona McKay og TrondheimSolistene
Besetning: fele, skotsk harpe, strykeorkester