Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Bent Sørensen blir årets festivalkomponist

Publisert: 23.02.2016

Vi er stolte av å presentere danske Bent Sørensen som festivalkomponist under Trondheim kammermusikkfestival 2016. Etter urframføringen av hans nyeste verk i København 21. januar i år, skrev danske anmeldere blant annet : ”Bedre enn Beethoven". Denne trippelkonserten, L'isola della citta, skal framføres for andre gang under festivalen som arrangeres 26. september til 2. oktober.– Sørensen er en komponist med en helt egen stemme. Fantastisk vakkert og samtidig nyskapende og moderne. Det skal bli flott å få ham til Trondheim, sier kunstnerisk leder Sigmund Tvete Vik om valget av årets festivalkomponist. Sammen med daglig leder Vegar Snøfugl ser han fram til å presentere hele 14–15 verk av Sørensen for festivalens publikum i månedsskiftet september/oktober. Norges legendariske samtidskomponist Arne Nordheim var en av de som tidlig fikk øynene (og ørene) opp for årets festivalkomponist. "Det minner meg om noe jeg aldri har hørt", utbrøt Nordheim etter å ha hørt Sørensens musikk for første gang.

Sørensen (57) har Købehavn som base. 16. april i år gifter han seg med pianisten Katrine Gislinge, som han allerede bor sammen med. De kommer begge til festivalen i Trondheim. Sørensen gleder seg, ikke minst til å arbeide konsentrert med musikerne som skal spille musikken hans.

– Det er alltid spennende å høre sin musikk satt opp som en retrospektiv utstilling i lyd, sier han. Sørensen kjenner festivalen fra et besøk i 2012 da TrondheimSolistene og akkordeonisten Frode Haltli framførte hans "It is Pain Flowing slowly down a White Wall” .

– Jeg syntes det var en så fin og original festival og jeg likte Trondheim veldig godt, minnes Sørensen. Han var derfor aldri var i tvil om å takke ja til forespørselen om å bli årets festivalkomponist.

– Er det relevant å skrive ny klassisk musikk i 2016?

– Ordet klassisk er vanskelig. Klassisk er noe musikk kan bli, noe den skal gjøre seg fortjent til. For meg, og for masse andre komponister, er det en nødvendighet å skrive musikk som kan bære med seg et ekko av tradisjonene og samtidig sprenge tradisjonene, sier Bent Sørensen.

– Hvorfor komponerer du, og hva ønsker du å utrette med din musikk?

– Det kan jeg ikke svare på. Å komponere er et livsvilkår. Jeg elsker det, selv om det er hardt. Det er en del av mitt liv som jeg ikke kan atskille fra mitt liv. Jeg har ingen tanker om å "utrette" noe: Hvis min musikk utretter noe, gjør den det uten at jeg skal tenke på det.

– 14–15 av dine verk skal framføres i Trondheim. Hva skal folk helst lytte til i din musikk for å forstå den?

– Kanskje skal de ikke forsøke å forstå, men bare lytte. Musikkens budskap skapes inne i lytteren, sier Bent Sørensen.

"Umiddelbar appell": en garantert festivalbegivenhet blir andregangsframføringen av trippelkonserten L'isola della citta. Verket som vakte enorm begeistring i København ved verdenspremieren 21. januar i år, er et felles bestillingsverk fra Trondheim Kammermusikkfestival, Danmark Radios Symfoniorkester og Trondheim Symfoniorkester. Solister er Trio con Brio Copenhagen som er gamle kjenninger og venner av festivalen. Trio Con Brio vant den aller første kammermusikkonkurransen (TICC) i 2003 og har besøkt festivalen flere ganger senere.

Berlingske Tidendes anmelder takket for "den beste trippelkonsert siden Beethovens tid" og karakteriserte konserten både som "et mirakel av drømmende og billedskapende stemninger" og "ny musikk med umiddelbar appell til hver og en". Avisen Politikens anmelder gikk et skritt videre: "Det er Beethoven som har knesatt den utfordrende kombinasjonen av fiolin, cello, klaver og orkester med sin trippelkonsert. Men Bent Sørensen får kombinasjonen til å fungere bedre. Ja, fullstendig problemfritt!" Anmelderen fastslo at konserten "gjorde ny musikk til en opplevelse for alle som går rundt med en lengsel etter skjønnhet inni seg. En lengsel som åpner for kontakt med fortidens store ånder".

Bent Sørensen føyer seg inn i en imponerende rekke av festivalkomponister i Trondheim. Blant hans forgjengere er giganter som Luciano Berio, James MacMillan, Steve Reich, George Crumb, Sofia Gubaidulina, Thomas Ades, Lera Auerbach, Osvaldo Goljov og Maja Solveig Kjelstrup Ratkje.

Les mer om Bent Sørensen her.