Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Årets program er klart!

Publisert: 28.05.2015

Trondheim Kammermusikkfestival, som i september arrangeres for 20. gang, benytter jubileumsutgaven til å hylle Trondheim som musikalsk destinasjon med internasjonal status.– Vi er stolte av byen vår og hva vi får til her. Vi inviterer nok en gang nasjonalt og internasjonalt publikum til Trondheim for å få med seg det beste og nyeste innen musikk, sier gründerne og festivallederne Sigmund Tvete Vik og Vegar Snøfugl. For nysgjerrige musikkelskere er Trondheim den selvfølgelige destinasjonen i uka 20. – 27. september, mener de.

Festivalen byr på flere urframføringer. Kommentarfeltet er trolig verdens første opera som henter handling og rollefigurer fra nettsider, blogger og sosiale medier. Marianne Meløy (tekst) og Trygve Brøske (musikk) står bak det meget aktuelle operaprosjektet. I tilknytning til operaen arrangeres også et seminar om ytringsfrihet.

Festivalkomponist Maja S. K. Ratkje, som har hele verden som arbeidsplass og scene, har skrevet ”Ekkokammer 2.0” for Trondheim Voices. Festivalen har også Norgespremiere for dokumentarfilmen ”VOICE – the sculpturing of Sound” av den tyske filmskaperen I. J. Biermann. Filmen tegner et bilde av Ratkje som en ekstremt ambisiøs utøver som er i konstant bevegelse og utvikling.

Festivalen blir dessuten arena for aller første konsert med Trondheim Jazzorkester & Come Shine. De to ensemblene oppsto på samme tid, samme sted og i samme ånd, men har aldri spilt sammen før nå. Konsertbegivenheten innleder en større turné i Norge og Sverige.

Festivalen innledes med ”Fargespill” – en fantastisk forestilling med sang, dans og sirkus fra alle verdenshjørner, framført av barn og ungdom fra 30 land. De fleste aktørene er nye i Norge, noen har vært i landet i mindre enn et år. Stortingspresident Olemic Thommessen står for den offisielle åpningen.

Jubileumsgallakonserten ”Jeg kan spille fiolin” med Arve Tellefsen som spillende konferansier, arrangeres i Frimurerlogen som for anledningen døpes om til Royal Arve Hall. Konserten vil demonstrere hva den kommunale kulturskolen har betydd for utviklingen av musikktalenter og -miljø. Marianne Thorsen, Elise Båtnes, Joakim Røbergshagen og Trondheimsolistene er blant de som deltar.

En tyvetimers KammerMaraton blir en enestående massemønstring av hva musikkmiljøet i Trondheim kan by på. Fra frokostkonsert på Dokkhuset til jamsession ut i de små timer.

Det musikalske kultfenomenet Igudesman & Joo som holdt en sagnomsust konsert på festivalen i 2008, har 35 millioner visninger på youtube. Nå kommer duoen tilbake til Trondheim, forsterket med eget band og Trondheimsolistene, og spiller konserten ”Big nightmare music”.

Fjorårets suksess med å bringe kammermusikken hjem til folk, følges opp med daglige ”Hjemme hos”-konserter. I år blant annet hos Nidaros biskop Tor Singsaas og på NTNU-studentenes hytte i Bymarka.

Ni klavertrioer med musikere fra 16 nasjoner er plukket ut til å delta i kammermusikk-konkurransen TICC 2015 som arrangeres som del av festivalen.

Årets festival byr på et førtitalls konserter med nasjonale og internasjonale topp musikere og ensembler. Et festivalpass til 1100 kroner gir adgang til 16 konserter, partiturutstilling og filmvisning. Studenter betaler halv pris.

Velkommen til jubileumsfestival 20. - 27. september 2015!