Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Lasse Thoresen er årets festivalkomponist!

Publisert: 30.05.2019

«Som komponist har jeg heldigvis viskelær,det har ikke en konsertsolist" sier årets festivalkomponist. Under Kamfest 2019 får vi gleden av å oppleve elleve av hans verk, deriblant en urfremføring. -All musikk gjenspeiler sin tids mennesker og kultur. Vår tid avspeiles i samtidsmusikken, sier Thoresen. Samtidsmusikken ønsker ofte å vise noe grenseoverskridende og utfordre lytteren til å erfare nye sider ved sin menneskelighet. Men de færreste oppsøker musikk i dag fordi de ønsker å utfordres. Også i norske konsertsaler har samtidsmusikken lett for å bli redusert til en aperitiff, konstaterer han.

Lasse Thoresen blir tilstede under hele festivalen, der elleve av hans verk står på programmet. 

– Det er massemedia som legger dagsorden for den kulturelle utviklingen. Underholdningskulturen, gjennom massemedia, fortrenger etterhvert den seriøse kulturen. Massemedia erstatter informasjon med koseprat og skravling, og legger grunnlaget for lettvinte og overforenklede løsninger på store spørsmål, mener festivalkomponist Lasse Thoresen.

Lasse Thoresen er en av landets mest kjente og produktive samtidskomponister. Han har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sin musikk. Høyest rager nok Nordisk Råds musikkpris (2010) for vokalverket «Opus42». Solbøn fra dette verket framføres av Nordic Voices på festivalens åpningskonsert i Vår Frue kirke! Som så mange av Thoresens verk er Solbøn inspirert og påvirket av norske folketoner og tonaliteten i folkemusikken. Folkemusikkpreg er det også på En broderfolkskonsert der nyckelharpa og hardingfele, nasjonalinstrumentene for henholdsvis Sverige og Norge, er solister med symfoniorkester.  

Thoresen har vært knyttet til Norges Musikkhøgskole siden 1975 og ble professor i komposisjon i 1988. Thoresen har gjort banebrytende forskningsarbeid innen musikkanalyse og utviklet analyseverktøyet «auditiv sonologi». Han har høstet stor internasjonal anerkjennelse både for sin musikk og sin pedagogiske virksomhet.