Trondheim kammermusikkfestival 22.-29. September 2024

OM FESTIVALEN Partnere KONTAKT Competition Program
English

Årets program er sluppet!

Publisert: 06.06.2017
Se video

Med nattkonsert i Nidarosdomen og tyrolermuskk på nye Heidis Bier Bar på Solsiden, er spennvidden sikret i årets Trondheim kammermusikkfestival som arrangeres 26. september - 1. oktober. Folkemusikk står også sentralt på festivalprogrammet, inspirert av den britiske festivalkomponisten Sally Beamish.



Både i Domen og på ølbaren, er Nordic Brass Ensemble en sentral aktør. Ensemblet består av ledende messingblåsere av ypperste klasse, fra symfoniorkestre og blåserensembler rundt om i Skandinavia. De turnerer jevnlig i Europa. Repertoaret spenner fra tidligmusikk til samtid - inkludert tyrolermusikk! I Nidarosdomen skal  ensemblet la messing klinge sammen med orgelpiper - med Erling With Aasgård på orgelkrakken.

Trondheim kammermusikkfestival har helt siden starten i 1996 hatt en ambisjon om å utvide sjangerens rom, rive vegger og bygge ned fordommer. Konserten hos vår nye nabo Heidis Bier Bar på Solsiden er et eksempel på det, sier kunstnerisk leder Sigmund Tvete Vik og daglig leder Vegar Snøfugl. Messingensembler på høyt nivå er vanligvis en viktig del av oktoberfestene i Tyskland. Denne høsten trenger man altså ikke dra lenger enn til Heidis Bier Bar for å oppleve dette.

Diskusjon om musikk står dessuten på festivalens program. Wolfgang Plagge har laget en ny versjon av Prokofievs berømte eventyr Peter og ulven, "Peter and the Wolf(gang)". Plagge gir oss innblikk i Prokofievs skjulte samfunnskritikk og knytter det opp til dagens samfunnsdebatt. Etter konserten leder Anne Grosvold en diskusjon på Dokkhuset om musikkens plass i dagens samfunn. Skal musikken provosere og vekke debatt, eller bare behage og underholde?

Det blir urframføring av et splitter nytt verk av Henning Sommerro. Verket Chrysillis er skrevet for de skotske folkemusikerne Chris Stout og Catriona McKay og TrondheimSolistene, og inneholder elementer av både folkemusikk og improvisasjon. En musikalsk oppdagelsesferd i fotsporene til familien til den berømte salmedikteren Thomas Kingo, fra Skottland via Danmark til Sunndal (nabobygda til Surnadal – der Sommerro kommer fra).

– Når vi har valgt å la folkemusikk stå så sentralt på årets program, er det også inspirert av vår britiske festivalkomponist Sally Beamish, sier Snøfugl og Tvete Vik. Beamish har lenge bodd i Skottland og bruker ofte skotsk folkemusikk som inspirasjon til hennes verk. Den nevnte duoen Stout/McKay blir sentrale aktører, men også norske folkemusikere får plass. Blant annet kommer kvederen Unni Boksasp fra Nordmøre med sitt ensemble og spiller en spennende konsertforestilling de har kalt Opus 72017.

For fire år siden lanserte festivalen suksesskonseptet "Hjemme hos"-konserter. I år blir det flere enn noen gang. Totalt åtte konserter i private hjem og hos noen av festivalens støttespillere. Som vanlig kan folk også i år søke om å få en konsert hjemme hos seg - og "gevinsten" er ingen ringere enn fiolinist Marianne Thorsen som sammen med harpisten Ruth Potter, Sigmund Tvete Vik (fiolin), Ole Wuttudal (bratsj) og Marianne Baudouin Lie (cello) vil spille alt fra smektende romantikk til en skotsk-inspirert strykekvartett av festivalkomponist Beamish.

Festivalen var i 2012 initiativtager til å få det flerkulturelle prosjektet Fargespill til Trondheim. Fargespill har med sine forestillinger begeistret og rørt publikum. I år får Fargespill et solid "opprykk" når forestillingene flyttes fra Lille Sal til selve Olavshallen - og med fullt Trondheim Symfoniorkester i ryggen!

Hele 19 verk av årets festivalkomponist Sally Beamish skal framføres i løpet av festivaluka. Blant årets festivalmusikere er Chilingirian Quartet, Trio Isimsiz, mezzosopranen Christianne Stotijn, cellisten Øystein Sonstad, Susanne Lundeng, TrondheimSolistene, Luftforsvarets Musikkorps og skuespilleren Marianne Meløy.

Parallelt med festivalen arrangeres Trondheim Internation Chamber Music Competition (TICC). 10 unge strykekvartetter fra hele verden har etter prøvespill blitt plukket ut til å delta i september, ekstra stas er det da at Atem strykekvartett fra Norge er en av dem!

Ta en kikk i årets festivalmagasin her. Billetter er i salg via våre programsider.